dijous, 29 de juny del 2017

El sobiranisme reivindica les urnes com a exercici de salut democràtica





En el marc del jardí del Museu d’Art de Cerdanyola, Antonio Baños, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart han estat els protagonistes de l’acte organitzat per Òmnium i l’ANC de Cerdanyola per parlar del referèndum del proper 1 d’Octubre i que va comptar amb l’actuació del Peret Reyes amb la seva rumba catalana.


Antonio Baños, portaveu de la plataforma Súmate, interpreta l’existència de tantes plataformes pro independència, més enllà de les tres grans: ANC, ÒMNIUM i AMI, perquè aquest procés i aquest país és molt divers i totes elles són importants i no pot ni vol entendre el procés sense aquesta varietat.
Baños també assegura que no estem en un país democràtic, perquè la celebració del referèndum no està assegurada i ell titlla d’antidemocràtic i “franquista estirat”, amb un Rei inútil que recorda cada dia que aquest Estat segueix sent el que va dissenyar el General Franco.
El portaveu de Súmate també explica que la concepció del nou estat com a república no és només el model polític del mateix, sinó que, per a ell, és una manera d’estendre la mà a la resta de nacions d’Espanya.


De la seva banda, el president d’Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, recordava que el fet migratori a Catalunya és estructural, que tothom, ja sigui en primera, segona o tercera generació és fill d’immigrants, la qual cosa ens identifica com a comunitat, que té en comú la llengua i cultura catalanes sense renunciar als seus orígens.
Per a Cuixart hi ha dues coses importants en aquest moment històric que segons ell ja ha arribat. Una, la unitat i l’altra que l’actual moment és una revolució cívica que demanarà l’esforç per part de tothom.


El president de l’ANC, Jordi Sánchez, diu que el que té Catalunya és el convenciment de que el referèndum es guanyarà i que les urnes són invencibles. Però creu que abans de guanyar s’haurà de guanyar que les urnes parlin. I en això té un paper fonamental l’Estat, tot i que no confia en que canviï el seu paper actual i que deixi d’utilitzar el Tribunal Constitucional. Per això creu que només els ciutadans tenen la clau per poder obrir el col·legis electorals, perquè no hi ha prou estat per poder impedir-lo.


La portaveu d’Òmnium de Cerdanyola, Eulàlia Subirà, diu que la millor eina de la que disposen les persones, tan a favor de la independència com els contraris a ella, és el referèndum per   així conèixer les voluntats i els annhels de les persones.
Per tot plegat, fan una crida a tot aquell que creu en la democràcia que estiguin al costat de les urnes i en contra de la judicialització de la política. Fins i tot arriba a assegurar que l’Estat espanyol persegueix el debat polític i el lliure exercici empresarial per part de la policia judicial. Un problema que assegura té una resposta, votar i assegura que des de la seva organització estaran al costat del govern de Cerdanyola per saber les preferències de la població, tant a favor com en contra de la independència.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada