dijous, 25 de maig del 2017

Cerdanyola a debat





Òmnium Cultural va organitzar un debat el 22 de maig amb diferents historiadors, arxivistes i cronistes locals

El passat dilluns, 22 de maig, Òmnium Cultural va celebrar a Ca n'Ortadó una jornada sobre la conservació del patrimoni documental de Cerdanyola. Actualment, segons els organitzadors de la jornada, a la ciutat hi ha un important volum de documentació històrica, conservada en diversos arxius particulars, que ha estat reunida i conservada per iniciativa de persones i famílies interessades en la història local. Aquesta documentació, però, està dispersa i, en alguns casos, els seus propietaris comencen a plantejar-se si es podrà preservar quan ells ja no hi siguin.

 Arribats a aquest punt, els organitzadors de la xerrada volíen plantejar si Cerdanyola disposa, actualment, de les infraestructures necessàries com per fer possible que, les persones que vulguin fer-ho, puguin donar aquest material, amb l'objectiu de garantir que no es perdi, i que quedi a disposició de totes les persones que, en el futur, vulguin consultar-lo, treballar o fer recerca amb ell.



Moltes iniciatives en marxa, però descoordinades entre elles

Durant la sessió, es va posar de manifest que a Cerdanyola, actualment, hi ha molta gent treballant en aquest camp, tant des de l'Ajuntament com de diverses iniciatives privades que han generat arxius de diferents característiques. Entre d'altres, es va fer referència a l'Arxiu Xane i a l'Arxiu Mimó, que ja es poden consultar a internet. N'hi ha molts altres, però, tant o més importants, que encara no son accessibles al públic i que, en alguns casos, els seus propietaris volen cedir a la ciutat.


Entre les diferents intervencions per part del públic assistent caldria destacar, entre d'altres, la del representant de l'Arxiu Municipal, que va assegurar que aquest equipament està perfectament preparat com per començar a rebre documentació i donacions de documentació de forma immediata. Això ja s'està fent, encara que, segons va afegir, aquestes donacions han estat escases fins ara. Encarna Albella, d'altra banda, propietària de l'Arxiu Xane, va manifestar la seva voluntat de cedir aquest arxiu a la ciutat. Com a condició va manifestar tenir la seguretat que queda dipositat amb les necessàries condicions de conservació, i que el públic en general hi pugui accedir.




Treball entre els tècnics i els veïns

Finalment, es va arribar a la conclusió que la millor solució per garantir la conservació de tots aquests arxius dispersos, en el cas de que els seus propietaris els vulguin cedir, podria consistir en la creació d'una entitat cívica, formada per veïns de la ciutat, que treballés conjuntament amb tècnics municipals. Es garantiria així el control de la societat civil sobre els fons documentals aportats pels ciutadans, i dipositats en unes instal.lacions que, en principi, sembla difícil que no siguin municipals.


La reunió va finalitzar amb el compromís dels seus organitzadors de convocar, en breu, una nova sessió de treball entre totes les persones que puguin estar interessades en formar part d'aquesta nova entitat, que caldria crear durant els propers mesos.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada