dijous, 1 de desembre del 2016

Dotze propostes del col•lectiu REFEM per trobar una solució consensuada al Centre Direccional


El Col·lectiu REFEM el Centre Direccional presenta un total de 12 propostes de present i de futur que tenen com a objectiu reformular el Centre Direccional, en base a un ampli consens ciutadà i polític.

El manifest, presentat per l’estudiant de l’Escola Tècnica Superior del Vallès, Míriam Robles, plantega 12 principis que poden permetre, d’una banda, una ordenació sota els principis de prevenció i salut ambiental i, de l’altra, generar els consensos institucionals i ciutadans necessaris. També creuen en la defensa d’una delimitació clara de tres espais funcionals: una Via Verda fixada en criteris de pre-Parc Natural; un espai central científic-tecnològic i d’activitats del Sincrotró i un eix de creixement urbà residencial futur, contingut al límit de la riera dels Gorgs i, si cal, un trasllat de sòl residencial al casc urbà actual. Un manifest per al qual demanen a entitats i ciutadans que li donin suport amb la seva signatura.

Les propostes

Els 12 punts de la proposta de REFEM tenen com a punt essencial la descontaminació d’abocadors i controls de salut i també plantegen la necessitat de preservar l’espai de connector biològic (Via Verda).

Pel que fa als eixos viaris, el col·lectiu defensa la desprogramació dels vials del Túnel d’Horta, la Ronda Sud i les desafectacions parcials existents al PGM del Túnel Central per proposar a l'àmbit del transport públic la necessitat de la creació del  tramvia del Vallès entre la UAB, Cerdanyola, Sant Cugat, Ripollet i Montcada com a solució als problemes de mobilitat.

Refem indica que s'ha de potenciar la zona del Parc de la Ciència i Tecnologia i posar un límit al creixement urbà ja que consideren inacceptable la creació d’un barri residencial nou a Can Planas, sense la descontaminació total de l’abocador, mentre que subratllen que cal renunciar a una macroactivitat comercial al sector.

Pel que fa al patrimoni arquitectònic i urbanístic, el col·lectiu aposta per preservar el paisatge i el patrimoni reconegut i la conservació de vials que es podrien considerar històrics com el Camí de Molins de Rei, el camí de la Serra de Galliners i el vial que dóna accés al Castell de Sant Marçal. 

Un dels punts que també proposa Refem és l'impuls a la Cerdanyola ciutat de la Universitat amb l'establiment d'una taula de treball entre Generalitat-INCASOL, Ajuntament de Cerdanyola i la UAB, per tal de cercar fórmules de col·laboració que permetin destinar el sòl disponible del nou planejament a activitats vinculades a la recerca.

Finalment, una altra de les qüestions plantejades aborda la necessitat de fomentar  participació ciutadana amb debat, consell i consulta, perquè tota la gent que hi viu a la zona té alguna cosa a dir.

Projecte amb una proposta d'actuació per la descontaminació

En la línia del que proposava REFEM, Gerard Bartomeu, arquitecte de l’Escola Tècnica Superior del Vallès presentava el projecte de final de carrera, amb el títol "La gestió del buit" a Can Planas en el qual es proposa, després de diversos estudis referents a l’impacte sobre el territori i les conseqüències econòmiques, fer una actuació en dues fases: una primera realitzant una cúpula de descontaminació, és a dir, inflables que tanquen d’una manera estanca tot l’aire mentre es fan les feines de descontaminació, seguint l’exemple d’altres experiències que s’han fet arreu del món, i una segona de caire paisatgístic, on s’aprofita una cubeta d’extracció no contaminada fent allà una mena de jardí botànic.

De la seva banda, Roger Caballé, enginyer químic, diu que cal buscar una solució definitiva al problema, la qual passa per la descontaminació però que, ara per ara, no hi ha cap projecte d’enginyeria capaç de fer-ho amb un cost econòmic que no sigui astronòmic.




 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada