dijous, 1 de desembre del 2016

Per un salari mínim de mil euros





Anem a Mil és una iniciativa ciutadana que té com a objectiu aconseguir un salari digne per a totes les persones que treballen al nostre país, denunciant que l’actual Salari Mínim Interprofessional fixat en 655 euros és insuficient per cobrir les despeses mínimes a les quals ha de fer front qualsevol persona.


La representant d'Anem a Mil, Pilar Pérez, va explicar que la iniciativa sorgeix a Nou Barris per recordar que "l'actual Salari Mínim Interprofessional de 655€ és considerat injust per les institucions europees, que recomanen augmentar-lo en més d’un terç per tal de garantir un nivell de vida decorós als treballadors i treballadores i les seves famílies, tal i com exigeix l’article 4.1 de la Carta Social Europea".

Pérez va dir que la iniciativa s'adreça molt especialment a tres sectors terriblement castigats per les subcontractacions, com són hostaleria, neteja i cura de les persones, on els serveis cada vegada s'externalitzen més.

El representant de CC.OO. del Vallès Occidental, Lluís Berenguer, recordava que una de cada cinc persones amb feina es troba en situació de risc de pobresa, el que suma més de 637.000 catalanes i catalans. A més, els sous de les ocupacions més ben remunerades són gairebé un 400% més elevats que el de les ocupacions no qualificades. "A aquest escenari es suma la pobresa laboral que genera la precarietat i una Reforma Laboral que gairebé esborra del mapa la negociació de convenis", afegeix Berenguer.

Anem a Mil proposa que el salari mínim real a Catalunya esdevingui de mil euros mensuals a 14 pagues. El càlcul dels mil euros es fa, atenent el que diu la Carta Social Europea signada per l'Estat espanyol, i correspon al 60% del salari mitjà. Un salari mínim de mil euros reduiria la pobresa i la desigualtat i augmentaria la capacitat de consum i de l’activitat econòmica, assolint una distribució de la renda més justa.

El també integrant d'Anem a Mil, Jordi Cuesta, va dir que "països com Gran Bretanya, Irlanda i Alemanya han seguit les recomanacions de la Carta Social Europea respecte al salari mínim i han vist com el PIB ha crescut en un 10%". Cuesta creu que "un salari mínim decorós és imprescindible per subsistir com a país, evitant la fugida de talent i tenir joves sense estudis lligats a sous de misèria".

La iniciativa Anem a Mil ha arribat en forma de moció a molts Ajuntaments de Catalunya. L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, recordava que el Ple municipal va aprovar per unanimitat la moció, presentada pel grup del PSC, per assegurar que les retribucions del personal de l’administració local no siguin inferiors als mil euros, al igual que la remuneració dels treballadors i treballadores de les empreses de prestació de serveis o subministraments contractades per l'Ajuntament.

La moció, aprovada a 84 municipis catalans, també insta a que en les futures licitacions públiques s'adoptin mesures normatives que condicionin les empreses subcontractades o receptores de recursos municipals, a no pagar salaris inferiors a mil euros al seu personal contractat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada