dijous, 26 de novembre del 2015

Una flama d'homenatge i esperança contra la violència masclista

 
L'acte central de les jornades Cerdanyola contra les violències masclistes feia ahir un reconeixement a les entitats i ciutadans de Cerdanyola que han participat en les activitats de rebuig a la violència de gènere i que s'han adherit a la Declaració per una Cerdanyola lliure de violències masclistes. L'encesa d'espelmes fent la forma del llaç contra la violència masclista al pati de l'Ateneu va tancar l'acte per recordar les víctimes de la violència.
 
Les dades sobre violència masclista que ha publicat el departament d'Interior de la Generalitat aquest any 2015 indiquen que, durant els 9 primers mesos de l'any, hi ha hagut 9.735 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella, més de 4.000 detinguts, 19 d'ells menors d'edat, i 916 trencaments de condemna relacionats amb aquests fets.
 
Fins el dia d'avui, en aquest 2015 hi ha hagut 6 morts per violència masclista a Catalunya. Des de l'any 2003, són 123 dones les víctimes mortals de violència masclista al país. Al conjunt de l'Estat aquestes xifres pugen a 48 dones mortes el 2015 i 814 des de l'any 2003
 
 
 
Laia Rosich, d'El Safareig, Isabel del Peral, de Dones per la Igualtat, Mili Montesinos, de La Figa Rebel, Mercè Adan Liras, de la Plataforma Cultural Dones, i Elvi Vila, regidora d'Igualtat, van fer lectura del Manifest consensuat per entitats i institucions catalanes que reclama la necessitat de situar la prevenció com una política estratègica del país per enderrocar el model patriarcal de la societat i els discursos masclistes.
 
 
El manifest reclama "el desplegament de la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes", aprovada al passat mes de juliol, per "construir una societat democràtica moderna" que faci front a la violència  masclista.
 
Durant l'acte, Cèlia Mulet i Andrea Garcia van fer la lectura d'un text redactat al Casal de Joves de la ciutat de denúncia de les relacions afectives d'abús i assetjament per destacar la necessitat de viure l'amor lliure de violències.
 
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va manifestar també la necessitat de lluitar per eliminar les condicions materials que perpetuen el model patriarcal de la nostra societat, amb actuacions laborals o econòmiques que són il·legals però que es practiquen de forma quotidiana.  La regidora d'Igualtat, per la seva banda, posava l'accent en que cal un nou impuls social basat en la prevenció i la coeducació i posant en valor com elements imprescindibles valors com la igualtat i la no violència.
 
L'acte central de la campanya Cerdanyola lliure de violències masclistes va comptar amb la participació del músic Josep Maria Ribelles, que va interpretar diverses peces al llarg de l'acte, i el grup de dansa GEDECE, que ha elaborat una coreografia de denúncia de la violència masclista.
 
 
 
La campanya i les activitats continuen
 
La campanya per commemorar el 25 de novembre a Cerdanyola continua i es mantenen obertes les adhesions a la Declaració Cerdanyola Lliure de Violències masclistes que va ser aprovada pel Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola per unanimitat i a la quan ja s'han adherit més de 120 persones i més de 50 entitats.
 
Les activitats programades a la ciutat continuen amb xerrada a El Safareig de Maria Cabral sobre dones i sexualitat, amb el subtítol "El plaer és nostre", a partir de les 18 hores, o la projecció de la pel·lícula etíop Difret, de  Zeresenay Mehari, que relata la història de Hirut, una noia de 14 anys que va ser segrestada i violada quan tornava de l’escola i que va aconseguir matar els seus agressors per poder fugir. Tot i haver actuat en defensa pròpia, Hirut pot ser condemnada a la pena de mort. La projecció, organitzada pels Xiscnèfils, es farà a les 21.30 hores al teatre Ateneu.
Dones per la Igualtat, per la seva banda, organitza una xerrada el pròxim 3 de desembre sobre apoderament i llibertat de les dones a càrrec de Cristina López. La xerrada es farà a l'Ateneu a les 18.30 hores.
La campanya es ve celebrant des del passat 17 de novembre quan Maria Freixanet  va presentar el seu llibre Nits vermelles a la tertúlia de Vespres Literaris; es va realitzar una jornada de debat i reflexió al Museu d’Art amb el lema Insubmisos i insubmises del sexisme; i es va fer un dia d'activitats diverses amb el lema Suma't contra la violència masclista amb tallers co-educatius, un fotocall per donar la cara en la prevenció de la violència, actuacions musicals i de dansa i l'elaboració conjunta de la pancarta 'Per una Cerdanyola lliure de violències masclistes'.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada