dilluns, 7 de desembre del 2015

Homenatge a un escriptor prolífic i oblidat: Manuel de Pedrolo


La Biblioteca Central acull l'acte d'homenatge a l'escriptor Manuel de Pedrolo en els 25 anys de la seva mort i els 40 anys de la publicació d'una de les seves obres més conegudes: Mecanoscrit del segon origen.


Amb l'objectiu d'homenatjar Manuel de Pedrolo, una de les figures literàries catalanes més prolífiques i alhora més oblidades del segle XX, el Pla Director de Lectura de l'Ajuntament de Cerdanyola organitzava un acte a la Biblioteca Central pels 25 anys de la seva mort i 40 anys de la publicació d'una de les seves obres més conegudes Mecanoscrit del segon origen (1974).


L'acte es va iniciar amb la projecció del documental Manuel de Pedrolo: trencant l'oblit, iniciativa conjunta de Zeba Produccions i la Fundació Manuel de Pedrolo amb la col·laboració de Llibertat.cat, que reivindica la memòria de la figura de l'escriptor lleidatà.

Posteriorment es va fer la conferència Radicalment la llibertat que va comptar amb la presència del periodista, escriptor i crític literari, Sebastià Bennassar i de l'única filla de l'autor, Adelais de Pedrolo.

Manuel de Pedrolo, narrador, dramaturg, assagista, poeta i traductor, va morir el 26 de juny de 1990 deixant un llegat immens i encara força desconegut. Més d'un centenar d'obres de ficció i milers de pàgines d'opinió sobre el temps social i polític que li havia tocat de viure. Una obra que va ser objecte de censura i que actualment és difícil de trobar. La filla de l'escriptor treballa per recuperar i difondre el llegat literari del seu pare a través de la Fundació Pedrolo.

Adelais de Pedrolo indica que tot i que El mecanoscrit del segon origen "és el llibre més llegit de la literatura catalana" és injust que una persona que escriu "amb una voluntat de servei tota mena de gèneres i que té més de 120 obres i 20 mil pàgines escrites se'l conegui gairebé exclusivament per aquest relat".

La filla de l'escriptor lleidatà també remarca la importància de l'obra poètica del seu pare, així com els articles que va començar a escriure als 17 anys, sempre crític amb persones i institucions i sempre en català com, de fet, està escrita tota la seva obra. Segons Adelais, Manuel de Pedrolo, independentista declarat, tenia obsessió per la recerca de la llibertat i assegura que escrivia per "cercar la condició humana".

Llibre modest i modern

L'escriptor Sebastià Bennassar insisteix en què Manuel de Pedrolo és l'autor més llegit de la literatura catalana, amb dos milions d'exemplars venuts del Mecanoscrit, en part "perquè és lectura obligatòria als instituts", ja que, segons comenta, dins de l'obra de Pedrolo aquest "és un llibre modest, tot i que és una obra novedosa i moderna". El crític literari afirma que encara no entén com aquest llibre va poder entrar al sistema educatiu de l'època i passar la censura de la transició, "ja que els personatges mantenen relacions sexuals quan encara són menors i posteriorment, la protagonista comet incest amb el seu fill". Va ser, segons Bennassar "un gol per l'escaire al sistema educatiu ja que questiona les morals que ens impreganven i qüestiona la possibilitat de que l'origen de la humanitat sigui diferent al de l'origen catòlic i tradicional que ens havien explicat.

Bennassar indica que les causes per les que Manuel de Pedrolo ha estat un autor oblidat són: la censura, la qual cosa feia que les seves obres es publiquessin anys després de ser escrites, els plantejaments estètics, en la seva època es portava més el realisme històric, i el compromís   insubornable de l'autor amb la independència de Catalunya i contra la submissió de la Transició.

Els imprescindibles

No obstant això, considera que de l'ampli catàleg de llibres escrits per Pedrolo n'hi ha d'imprescindibles que tothom hauria de llegir. Excloent la poesia, els dietaris i els contes, Benassar destaca Els elefants són contagiosos, primer llibre d'articles que encara avui dia conserven "una vigència total", així com Vint i vuit contes i Avui es parla de mi, una novel·la fragmentada, amb salts en el temps molt interessants. Altres relats són Balanç fins a la matinada, premi Sant Jordi 1962, Tocats pel foc, publicació breu amb alta càrrega política, o M'enterro en els fonaments, sobre les relacions pare-fill. A més, inclou al llistat les obres Totes les bèsties de càrrega, novel·la simbòlica i clarament política i al·legòrica, Hem posat les mans a la crònica, amb jocs metaliteraris o Crucifeminació, molt breu, molt al·legòrica, complicada i de màxim risc, segons Benessar és una obra feminista.

L'escriptor també destaca la sèrie Temps obert, amb 11 novel·les en total i el gènere negre conreat per Pedrolo amb obres com Doble o res, amagada 40 anys a l'arxiu d'Alcalà d'Henares i Joc brut, considerada la primera novel·la negra catalana, a més de L'inspector fa tard i Mossegar-se la cua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada