dissabte, 4 de març del 2017

Recordant el llegat de Montserrat Roig




Òmnium Cultural Cerdanyola ha convidat la critica literària i directora de l'Observatori Cultural de Gènere, Maria Àngels Cabré, per parlar sobre la vida i obra de la Montserrat Roig, de la qual el passat 2015 es recordava el 25è aniversari de la seva mort a causa d'un càncer, amb només 45 anys i una obra que no parava de créixer.

Maria Àngels Cabré va parlar de la Montserrat Roig escriptora, periodista i feminista, tres aspectes indestriables en la seva trajectòria vital d'una dona que va començar a escriure per cridar l'atenció del pare, convençuda també que a través de la literatura es pot contribuir a canviar el món. Roig, que malgrat una educació religiosa en castellà va ser una dona lliure que escrivia en català, va aconseguir respecte i reconeixement sobre tot pels seus articles apareguts en diaris com El Periódico i Avui.
L'obra narrativa de Montserrat Roig consta de cinc novel·les i dos llibres de relats i està recorreguda per tres temes recurrents com són Barcelona, la història i les dones. Al seu llegat literari cal afegir tres llibres de recerca periodística, entre els quals destaca Els catalans als camps nazis, a més de diversos reculls d'articles i assaig, com ¿Tiempo de mujer?, "veritable homenatge a la seva mare republicana".
Montserrat Roig va ser una presència reconeguda gràcies en bona part al seu programa televisiu d'entrevistes Personatges, per on va passar bona part de la intel·lectualitat catalana progressista fins que la direcció de RTVE va considerar que "ja n'hi havia prou de donar la paraula als comunistes".
Maria Àngels Cabré va animar als assistents a l'acte a descobrir o redescobrir a la Montserrat Roig, i va recomanar el recull de relats El cant de la joventut "com la millor manera d'apropar-se a l'autora per començar a estimar-la".







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada