dijous, 9 de juny del 2016

Vizcarra, l'art de la caricatura al servei de la solidaritat





L'il•lustrador Joan Vizcarra ha presentat el seu llibre '25 anys de caricatures by Vizcarra', un recorregut per la seva brillant trajectòria, amb presència destacada a les pàgines de publicacions com 'El Jueves', 'El Periódico' o 'Interviú'. El llibre ha estat editat pel cerdanyolenc Juan Antonio Hidalgo i part de la recaptació obtinguda amb la seva venda en la presentació a la Biblioteca Central anirà a ProActiva Open Arms.

El llibre 25 anys de caricatures by Vizcarra, prologat per en Santiago Segura, gran col·leccionista d'il·lustracions, fa un bon recorregut per l'obra d'un dels grans il·lustradors del país, amb projecció internacional, que ha aconseguit viure de la seva professió, malgrat la seva mare sempre li preguntava que quan pensava començar a treballar.

Joan Vizcarra, nascut a Montblanc l'any 1967, va descobrir a l'escola, on s'avorria molt, la seva vocació. Afortunadament els seus professors també ho van saber veure, donant poca importància a les males notes en matemàtiques.

Vizcarra, que va estudiar Belles Arts però de formació autodidacta en el món de la caricatura, va explicar quines són les tres condicions bàsiques que ha de tenir un bon caricaturista: saber dibuixar, tenir un toc humorístic i ser capaç de captar l'ànima de la persona retratada, una qüestió força complicada que depèn molt de la intuïció del creador.




El periodista Juan Antonio Hidalgo, amic des de fa anys d'en Joan Vizcarra, va explicar que va ser el propi Vizcarra qui li va demanar que es fes càrrec de l'edició del llibre, "ja que tot i haver grans editorials interessades, cap d'elles li oferia la llibertat creativa que ell volia". Una vegada editat el llibre, en venda a Amazon, es va decidir donar-li un contingut solidari en la seva presentació a Cerdanyola, renunciant al marge de benefici de l'autor per destinar-lo a ProActiva Open Arms.
 





La regidora de Cultura, Helena Solà, va tenir unes paraules d'especialment agraïment per a Juan Antonio Hidalgo i la seva tasca, sorda i constant, en treballs sobre la memòria de la ciutat, a la premsa local i en tot tipus d'iniciatives que "el converteixen en un extraordinari exemple de ciutadà compromès amb la seva comunitat i que sempre ha fugit de sortir a les fotos, mostrant sempre una gran generositat".

La regidora de Cooperació i Solidaritat, Encarna Linares, va recordar com davant la crisi humana dels refugiats que arriben a Europa fugint de la guerra, Cerdanyola va crear un Consell d'Acollida des del qual es va decidir col·laborar amb l'organització ProActiva Open Arms, de qual forma part el cerdanyolenc Albert Roma, "endegant campanyes de venda de merchandising i rebent la decidida implicació d'artistes com Marutxi Beaumont i Joan Vizcarra, que han posat les seves obres al servei d'una bona causa, salvar vides i pal·liar el dolor de milers de persones refugiades".

La recaptació dels fons recollits a la campanya Cerdanyola Ciutat d'Acollida i als diferents actes de sensibilització realitzats a Cerdanyola a favor de ProActiva Open Arms es lliurarà a un representant de l'organització en el transcurs d'un acte que tindrà lloc el dimarts 14 de juny a les 19 hores al MAC Can Domènech.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada