diumenge, 24 d’abril del 2016

La festa de Sant Jordi acaba marcada per la pluja i la visita del President de la Generalitat

La pluja ha acabat aigualint una Diada de Sant Jordi que havia respost plenament a la festa de la germanor, el civisme i la cultura. El president de la Generalitat ha hagut de tancar la Marató de lectura dedicada a Ramon Llull a la sala d’actes del MAC a causa de la forta tempesta i ho ha fet amb un fragment del Llibre de les bèsties. Però durant tota la jornada, Sant Jordi havia donat el que tothom desitja.



Flors i llibres; ja ho sabem. Solidaritat i germanor; també sempre hi són presents. Petits i grans; les famílies en participen unides. Entitat i comerços. La societat civil activa les parades. És Sant Jordi: la festa de tothom. La Diada en què somriures prenen els carrers. Una festa marcada novament per la Marató de lectura, una tradició exemplar que enguany commemorava el 700 aniversari de la mort d’una de les figures més universals de la cultura catalana, Ramon Llull, i que s’iniciava al mercat de Les Fontetes per passar a la plaça de Francesc Layret i tancar-se al Museu d’Art.



Pel mig, espectacles diversos dedicats a Llull, com les Titelles Naip representant el Llibre de les bèsties que busquen entretenir i formar, o la narradora Assumpta Mercader explicant faules medievals imaginades per Llull al segle XII als nens del segle XXI, tot i no ser totes tan políticament correctes com gastem en l'actualitat.

I és que els nens són grans protagonistes de la festa. Molts com els espectadors més entusiastes, altres impulsant campanyes solidàries com la de  recollida de material escolar del Consell d’Infància en favor de la població infantil més desafavorida a casa nostra i també a benefici de l'ONG Acau i la seva tasca d'escolarització infantil a Burkina-Fasso. Pel Roser de Maig tornaran amb una xocolatada solidària i fins final de curs mantindran la campanya Planta cara a la pobresa!

Uns nois i noies del Consell d'Infància que van explicar-se davant els micròfons de Cerdanyola Ràdio. Com molts altres convidats de l'emissora local, des dels Castellers a Turó Solidari, des dels l'associació d'aturats al Turó solidari, des del Grup Catalònia a l'Agrupació Sardanista, des de l'Escola d'Arts a l'Associació d'artistes... i molts més, tot un caleidoscopi de riquesa associativa.

Perquè la Diada de Sant Jordi és la festa en què tothom s’hi sent implicat i tothom hi participa. Però segurament si és especial per algun col·lectiu, sobretot aquest és el dels autors. Isidre Grau, Victòria Lovaina, Aina Sastre, Raül Córdoba, Raúl Romero, Maria Santanach, Mònica Espelt, Jose Luis Espejo, Miquel Sánchez... són alguns dels autors locals que estaven presents a la plaça de l’abat Oliba. Tots, els que ja han fet molts Sant Jordis amb llibre publicat i els que debutaven enguany, amb el mateix pessigolleig, aquella sensació única d’entrar en contacte amb el teu lector que, a més, en aquesta ocasió és el teu veí.



I de la festa cívica i cultural a l’activitat institucional. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, firmava el Llibre d’Honor de Cerdanyola i lloava la figura de Ramon Llull com un gegant de la cultura que ajuda a explicar Catalunya al món. Abans s’havia reunit amb el govern local per abordar temes com el manteniment de línies educatives, el deute de la Generalitat amb el municipi, l’entesa entre Ajuntament i EMD o la situació de l’hospital Taulí, segons explicava l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà.




I per tancar el dia, a refugi de la pluja, un concert d’excepció: l’últim concert de Sant Jordi de la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola sota la batutat de Gerard Pastor. Tot un ocell de foc.

Sant Jordi se'n va. I se'n va mullat, és veritat. Però això no ens farà oblidar les hores de la festa de tots que hem viscut. Ja t'esperem, cavaller. Torna aviat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada