dijous, 21 de maig del 2015

Òmnium proposa als candidats debats periòdics sobre cultura

 
PSC i PP obvien la invitació i no assisteixen a la primera trobada
 
El món de la cultura és diferent, i ahir, quatre candidats en les llistes d’ICV-EUIA-MES, CiU, Compromís per Cerdanyola i ERC van debatre, sense cronòmetres i amb possibilitat d’interrompre’s els respectius discursos, sobre associacionisme i vida cultural en la trobada electoral celebrada al Museu d’Art de Cerdanyola.
 
El d’ahir era la primera trobada d’Òmnium, si bé possiblement no sigui la darrera. En nom de l’entitat, el moderador Oriol Cendra, especialista en associacionisme, va reemplaçar als candidats a debatre de forma periòdica la cultura a Cerdanyola, durant el proper mandat. Compartien taula Jordi Mena (ICV-EUIA-MES), Marc Costa (CiU), Elvi Vila (CxC) i Albert Turón (ERC).
 
PSC i PP, que també havien estat convidats, com totes les candidatures que ja tenen representació, no van assistir-hi. Amb tot, la política de subvencions a entitats, l’ús de l’espai públic, els equipaments i en especial la biblioteca o el futur de ca n’Altimira van suscitar, entre molts altres temes, debat.
 
I al final, el públic tampoc va estar-se d’intervenir-hi amb reivindicacions com el consens d’un pla d’equipaments culturals o qüestions que potser haurien resultat incòmodes amb altres protagonistes a la taula. Des del públic es va preguntar per la manca d’adequació energètica de la nova biblioteca central o la irresolució de demandes històriques d’espais escènics per a públics reduïts i sales d’exposicions, amb el nou equipament.
 
Que és cultura?
 
Tot. “Sense cultura no hauríem existit com a espècie” va rematar la discussió el candidat número 5 per ERC, Albert Turón. Les polítiques culturals s’han de sustentar sobre quatre eixos, segons Jordi Mena, candidat 4 de la coalició d’ICV-EUiA-MES, que va assenyalar: el foment de la creació, la defensa i promoció del patrimoni i la promoció del món associatiu.
 
Tots els candidats van coincidir en la vitalitat del teixit associatiu local i en què calia fomentar la participació del món associatiu perquè tinguessin capacitat d’incidir en el model cultural.
 
Com ha de ser la relació entre administració i associacionisme? Va preguntar-los el moderador. Des d’ICV-EUIA-MES, Mena va proposar fer un diagnòstic d’entitats i el moviment associatiu. “Posar-les totes al mateix sac és una bèstiesa, perquè són molt diverses” va indicar el dirigent de MES, per qui l’administració ha de fer un paper de “mediador i facilitador”.
 
Els números 2 de CiU i de Compromís per Cerdanyola, Marc Costa i Elvi Vila, respectivament van destacar el compromís d’estar al costat de les associacions culturals .“L’Ajuntament ha d’estar al costat de les entitats, no les ha de suplir” va remarcar Costa. “La cultura és el que és gràcies a les entitats” va reconèixer Vila, qui va anar més enllà en parlar de relacions horitzontals amb l’administració i “d’apoderar les associacions”. Més punyent amb la política actual, Turón, des d’ERC, va denunciar les “interferències” de l’administració. “(Aquesta) ha de suplir possibles mancances, però no ha de tallar ales” va dir, el candidat que va defensar que “ajudar les entitats no passa només per subvencions”. Establir criteris objectius i combinar subvencions o convenis a entitats amb subvencions a projectes, van ser altres temes debatuts i en que hi va haver coincidència.
 
Els quatre partits recullen en els respectius programes propostes per fomentar la participació d’entitats: CiU, CxC i ERC van exhibir sintonia en dotar de més poder decisiu el consell municipal de cultura, encara que ERC va matisar que aquest tampoc es podia confondre amb el Govern. ICV-EUIA-MES proposa constituir una assemblea de la cultura de Cerdanyola en què entitats i associacions, a més d’agents socials defineixin el pla d’acció cultural.
 
El debat va ser ric en propostes; si bé hi ha coincidència de nou en reaprofitar millor els equipaments existents. Des de CIU, CXC i ERC advoquen per fer un hotel d’entitats, CxC va advocar per reservar altimira a un espai de creació d’artistes i ICV-EUIA-MES per equipament universitari, prèvia consulta ciutadana, va dir Mena. ERC que va parlar de recuperar la cultura universitària proposa fer una residència per a estudiants. CiU, que com altres vol recuperar Ca n’Ortadó, va alertar del perill de patrimoni en desús i planteja un arxiu històric a la Torre Vermella. “Amb el que s’ha sentit fins ara, ens podríem posar d’acord amb moltes coses” va senyalar Costa.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada