dijous, 12 de juny del 2014

Màrius Serra torna per parlar del personatge de Plans de futur

12/06/2014
L’escriptor i periodista, Màrius Serra, va tornar a visitar Cerdanyola ahir vespre als jardins de Ca n’Ortadó, per parlar del personatge central del seu llibre Plans de futur, el matemàtic Ferran Sunyer, i com va convertir aquesta persona real en un personatge de ficció.
A la xerrada, titulada “De la realitat a la ficció” també hi va participar el catedràtic de geometria i topologia i també matemàtic de la Universitat Autònoma, Agustí Reventós, qui va parlar de la realitat que li va tocar viure al personatge de la novel·la.
En la seva exposició, Màrius Serra afirma que, si bé l’evasió pot ser també una de les seves funcions, per a ell ficció i literatura, volen dir empatia, és a dir, posar-se a la pell d’algú altre. Aprendre a viure situacions que en la pròpia realitat mai no es podrien viure, perquè no formen part del propi sistema de referència personal.
Quan la realitat parteix d’uns personatges, ficcionar-los o novel·lar-los té un problema essencial. Que algú pugui pensar o creure que l’autor no ha estat fidel al personatge i que s’ha inventat els seus sentiments, pensaments, etc.
És per això que Serra també va afirmar que mai hagués publicat aquesta novel·la amb els noms i cognoms reals dels personatges si haguessin tingut descendència, perquè mai se li hagués ocorregut fabular sobre ells.
Serra també va afirmar que aquesta novel·la no és la biografia de Ferran Sunyer, sinó que fa una hipòtesi de novel·lista que pretén respondre dues preguntes.
La primera d’elles, perquè dues noies, de bona família, amb el seu nivell cultural i les seves pròpies capacitats, van dedicar tota una vida a cuidar del seu cosí. I la seva conclusió final és per amor.
La segona, perquè el pare d’aquestes noies abandona la família, just quan està a punt de morir la seva dona, deixant tres fills, una vídua (la seva cunyada) i un nen pluridiscapacitat. Aquí, l’autor fa una hipòtesi de novel·lista, ja que és un personatge de qui no se’n sap res i de qui ningú de la família n’ha volgut parlar, per la qual cosa l’autor confessa haver-ho inventat tot sobre ell.
De la seva banda, Agustí Reventós, va descriure el moment que li va tocar viure Ferran Sunyer, matemàtic tetraplègic i autodidacte que va assolir projecció internacional en ple franquisme, malgrat les seves greus deficiències.

http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2014/06/12/Marius_Serra.html
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada