dimarts, 11 d’octubre del 2016

El Parlament defensa que qui contamina pagui la remediació de sòls contaminats



El Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució que insta el Govern a desenvolupar una regulació sobre sòls contaminats que fixi les obligacions específiques per a les empreses i activitats potencialment contaminants, aplicant el principi de “qui contamina paga”. Un dels casos en què es fonamenta la proposta és el dels abocadors de Cerdanyola.


La normativa, a desenvolupar durant els propers 8 mesos, hauria de determinar les obligacions dels propietaris dels sòls i fixar el règim d'acreditació de les entitats que poden fer actuacions de recerca i recuperació de sòls.

Aquesta proposta de resolució, presentada per Catalunya si que es pot i aprovada sense cap vot en contra, es referia en la part expositiva als exemples de l'abocador de can Planas de Cerdanyola, l'explotació de mines de sal d'Iberpotash a la comarca del Bages i la indústria química d'Ercros a Flix, qualificant-los de "difícil solució". Aquests casos, segons la proposta, plantegen greus conseqüències ambientals i sobre la salut de la ciutadania i suposen "un espoli de diner públic".

La plataforma cerdanyolenca Stop Direccional ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació d'una proposta de resolució pel Ple del Parlament que es fonamenta en el mateix criteri que defensa el col·lectiu, que qui contamina, ha de pagar la remediació d'aquesta contaminació.

La proposta indica que la situació dels abocadors als terrenys entre Cerdanyola i Sant Cugat és "un altre cas de sòls contaminats, d'externalitats ambientals i de feble resposta administrativa". El text subratlla que a l'empresa concessionària li va "sortir més a compte reomplir els forats de les antigues extraccions d'argiles amb residus industrials de diferents tipus sense complir les garanties ambientals". La proposta aprovada pel Parlament recorda que durant 15 anys es van abocar "tones de sals de segona fosa d'alumini per sobre dels autoritzats, líquids dielèctrics sense autorització, escòries d'incineració, fangs industrials" i tota mena de contaminants que han deixat residus "considerats perillosos i que tenen efectes nocius sobre la salut.

El text aprovat pel Parlament indica que l'informe realitzat per la consultora Idom xifra en 196 milions d'euros el cost previst per descontaminar i tractar aquests residus que "de nou s'haurien de sufragar amb diners de tots i totes".

Nota: ,'ho han passat per correo no tinc l'enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada