dissabte, 7 de maig del 2016

Els colors de la vergonya, la mirada de la dignitat






El B'Art de l'Ateneu de Cultura es va quedar petit per inaugurar l'exposició 'Europa. Els colors de la vergonya' de l'artista Marutxi Beaumont, una tela de 20 metres que és un recorregut pel drama dels refugiats que arriben a Europa fugint de la guerra i acaben internats en camps abans de ser retornats, víctimes de les màfies i dels governs. L'obra està a la venda a trossos i la recaptació anirà a ProActiva Open Arms, organització de socorristes que salven vides a les costes gregues



Marutxi Beaumont va explicar que l'obra Europa. Els colors de la vergonya va sorgir del deure moral de denunciar una situació espantosa que "ens hauria d'avergonyir com europeus", una obra necessària que neix de la indignació per una tragèdia que s'acaba acomodant en la indiferència del nostre benestar, "amb dades monstruoses com la de 10.000 nens i nenes perduts pels camins del continent, una xifra igual a la de tots els nens i nenes escolaritzats a la nostra ciutat".

Beaumont està convençuda que "si no hagués fet aquesta obra, l'hauria feta qualsevol altra persona" i que davant els fets que estan passant, "juntament amb la ràbia i la impotència, creix un profund sentiment d'estimar la vida que representen els infants que tinc més a prop, els meus nebots i els meus alumnes de l'escola d'arts plàstiques de l'Ateneu".

Marutxi Beaumont va exemplificar el compromís adquirit per part de la societat en gent com els voluntaris de ProActiva Open Arms, que "un bon dia van decidir actuar davant la inoperància i manca de sensibilitat dels governs europeus, demostrant que està en les nostres mans recuperar la dignitat, la dels humilitats i la nostra".

Albert Roma, veí de Cerdanyola i socorrista de ProActiva Open Arms, va agrair el gest de Marutxi Beaumont creant una obra que "denuncia uns fets terribles i que serveix per ajudar a continuar una tasca de salvament i emergència que va començar en la petició d'una nena, la filla de l'Oscar Camps, l'Ona, quan li va dir al seu pare que si treballava salvant vides, perquè no anar on més vides havia en perill".

Roma va exposar amb cruesa la realitat que viuen milers de persones que acaben convertides en un lucratiu negoci per a les màfies que "actuen en connivència amb les autoritats europees. Cada dia arriben unes 1.500 persones, amb pics de fins a 2.500 persones, apilats en fràgils embarcacions i pagant passatges de 1.500 euros per persona. Milions d'euros guanyats a costa de vides humanes que es reparteixen entre mafiosos i autoritats".

Albert Roma explica la brutalitat que suposa "haver d'escollir cada dia a qui salves la vida i a qui no, haver de mostrar el teu somriure per consolar els plors de nens i nenes traumatitzats per l'experiència patida". Una realitat tràgica, plena de maldats consentides, que té el seu contrapès en la solidaritat i bondat dels ciutadans que "fan seu el patiment dels altres i actuen en conseqüència".

L'exposició Europa. Els colors de la vergonya romandrà oberta al públic al B'Art de l'Ateneu de Cultura fins al proper 31 de maig.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada